Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Translate the blog

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Χελώνα της Αίγινας, Ξυλόγλυπτη

Το Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού ήθελε αυτά τα Χριστούγεννα να κάνει ένα ιδιαίτερο δώρο σε κάποιους ανθρώπους. Η έμπνευση του Μιχάλη ήταν κάτι ξυλόγλυπτο, στρογγυλό, και σαν αρχαίο νόμισμα. Η ιδέα του μου άρεσε πάρα πολύ. Συμφωνήσαμε να αντλήσουμε έμπνευση από το νόμισμα της χελώνης. Εγώ ανέλαβα το ξυλόγλυπτο μέρος και μια φίλη πυρογράφος την πυρογραφία.

Η Χελώνη ήταν το πρώτο ελληνικό νόμισμα που κόπηκε στην αρχαιότητα. Κόπηκε στην Αίγινα, που ήταν τότε ένα από τα 11 ισχυρότερα ναυτικά κρατίδια. Από την μια πλευρά είχε τη θαλάσσια χελώνα, έμβλημα της Αφροδίτης, προστάτιδος των ταξιδιών και του θαλάσσιου εμπορίου, και από την άλλη ένα σύμβολο που παριστάνει άνθρωπο που βαδίζει.

Το αποτέλεσμα:

Στον ξυλότορνο, από ξύλο αγιούζ, έφτιαξα τους δίσκους που θα γίνονταν νομίσματα.



Με ντρεμελάκι για τα πολλά-πολλά και σκαρπέλα για την χελώνα.

Η πρώτη ξυλόγλυπτη και πυρογραφημένη χελώνα μας!

Μία...







Δύο...


Τρεις...


Δέκα...







Πενήντα ξυλόγλυπτες και πυρογραφημένες χελώνες.


 Το αποτέλεσμα μάλλον άρεσε γιατί μετά από αυτές τις πενήντα ακολούθησαν άλλες δέκα.

Οι εξήντα δύο Χελώνες (εξήντα συν δύο για το εργαστήρι) δημιουργήθηκαν μία - μία, στο χέρι, από μία πλάκα ξύλου. Αυτό ισχύει τόσο για το κομμάτι της ξυλογλυπτικής, όσο και για της πυρογραφίας. Στο εργαστήρι δεν υπάρχει κανένα εργαλείο μαζικής παραγωγής, κανένας αυτοματισμός και δεν έφτιαξα κανενός είδους αντιγραφικό σύστημα για να επιταχύνω τη διαδικασία παραγωγής. Έτσι, καθεμία  Χελώνα είναι πραγματικά ξεχωριστή και μοναδική.

Η κατασκευή των δώρων αυτών ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Από τη μία, η Χελώνη της Αίγινας είναι κομμάτι της ιστορίας μας. Από την άλλη, έλεγα στον εαυτό μου ότι "τύπωνα" το τότε πανίσχυρο νόμισμα της χελώνης σε εποχή κρίσης!!!(Διασκεδαστική σκέψη, ε;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου